MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prijedlog za današnji iftar: Napravite tarhana čorbu, hadžijski ćevap i bosansku salatu

Danas vam donosim prijedlog nutricioniste Kenana Mandre za iftarsku sofru koja spaja tradiciju i nutritivnu ravnotežu. Počinjemo sa tarhana čorbom, koja svojim blagim kiselkastim okusom priprema želudac za glavno jelo.

Zatim slijedi hadžijski ćevap, staro bosansko jelo koje se priprema od sitno sjeckane teletine i suhog mesa, kuhano u bogatom sosu.

Na kraju, tu je bosanska salata, koja može parirati najboljim svjetskim salatama i koju predlažem kao prvi ozbiljan bosanski kandidat na međunarodnoj sceni!

Predjelo: Tarhana čorba

Lagana, ali hranljiva čorba od fermentisanog tijesta, bogata probioticima i idealna za početak iftara.

Sastojci:

  • 3 kašike domaće tarhane
  • 1 kašika putera
  • 1 l mesnog temeljca
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • So, biber i aleva paprika po ukusu

Priprema:

U šerpi otopiti puter, dodati paradajz-pire i kratko propržiti. Umiješati tarhanu i miješati nekoliko minuta.

Postepeno dodavati temeljac uz neprestano miješanje. Kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se čorba ne zgusne.

Glavno jelo: Hadžijski ćevap – jelo za umorne putnike i ljude od ugleda

Hadžijski ćevap nije običan ćevap. Iako nosi poznato ime, nema veze s roštiljem, već s dugim i strpljivim kuhanjem u bogatom sosu.

Priča se da su ga nekada pripremali za hadžije – ljude koji su se vraćali sa svetog putovanja iz Mekke, iscrpljeni i željni domaće hrane. Bilo je to jelo koje je tijelu vraćalo snagu, a duši donosilo mir. Zar nije idealno za iftar?

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa (sitno sječeno)
  • 100 g suhog mesa (narezano na kockice)
  • 1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 mrkva (narezana na kolutiće)
  • 1 manja paprika (narezana na kocke)
  • 2 kašike maslaca ili kajmaka
  • 1 kašika ulja
  • 200 ml mesnog temeljca
  • So, biber, aleva paprika i kim po ukusu
  • 2 kašike sitno sjeckanog peršuna

Priprema:

Na maslacu propržiti crveni luk dok ne omekša. Dodati suho meso, a zatim teletinu i pržiti dok ne dobije blagu koricu.

Ubaciti mrkvu, papriku i bijeli luk, začiniti i promiješati. Sipati temeljac, smanjiti vatru i kuhati oko 45-60 minuta, dok meso ne omekša.

Pred kraj dodati svježi peršun i poslužiti uz pire krompir, rižu ili somun.

Prilog: Bosanska salata – kandidat za najbolju salatu svijeta?

Na svjetskim listama najboljih salata nema nijedne iz Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da to promijenimo! Ova salata je spoj svježih, lokalnih sastojaka, bogata vlaknima, zdravim mastima i probioticima.

Nazovimo je jednostavno bosanska salata i možda postane naš prvi kulinarski ambasador u svijetu salata!

Sastojci:

  • 2 paradajza (narezana na kocke)
  • 1 crvena paprika (sitno sjeckana)
  • 1 krastavac (narezan na kolutove)
  • 100 g feta sira (izmrvljenog)
  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun (sitno nasjeckan)
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

U zdjeli pomiješati paradajz, papriku i krastavac. Dodati feta sir, pavlaku i maslinovo ulje, pa lagano promiješati.

Začiniti solju, biberom i posuti svježim peršunom.

Uživajte u današnjem iftaru!

Ovo je obrok koji poštuje bosansku tradiciju, ali i prati savremene nutricionističke principe. Hadžijski ćevap pruža savršenu ravnotežu proteina i zdravih masti, dok tarhana čorba i bosanska salata donose bogatstvo probiotika i vitamina.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa