Ukoliko vam je ostalo hurmi od ramazana i ne znate kako biste ih iskoristili, uvijek ih možete iskoristiti za malo zdraviju alternativu deserta.
Ovaj recept sličan je popularnom hljebu od banana te se vrlo jednostavno priprema.
Sastojci:
- 15 svježih hurmi
- jedna šolja toplog mlijeka
- jedna i po šolja glatkog brašna
- jedna kašičica praška za pecivo
- jedna kašičica sode bikarbone
- dva jajeta
- pola šolje nasjeckanih oraha
- komadići čokolade
Priprema:
Za početak ugrijte rernu na 180 stepeni. Izvadite košpice iz hurmi. Prebacite hurme u posudu i prelijte s 200 mililitara toplog mlijeka pa ostavite 20 minuta kako bi omekšale. Zatim ih prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U smjesu od mlijeka i hurmi ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i dva jajeta pa umutite. Na kraju dodajte orahe i komadiće čokolade pa kratko promiješajte.
Dio nasjeckanih oraha i čokolade ostavite za dekoraciju. Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pospite orasima i čokoladom pa pecite nekih 30 minuta.
Izvor: Klix.ba