MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

“Nedelja sporta i tolerancije”: Mladi Velike Kladuše kroz sport učili o jednakosti i zajedništvu

Danas je u Gradskoj sportskoj dvorani Velika Kladuša, profesor i trener Enver Bajrektarević organizovao događaj u sklopu projekta “Nedelja sporta i tolerancije”. Ovaj sportski događaj okupio je oko 300 učenika završnih razreda velikokladuških srednjih škola, a glavni cilj je bio da se kroz sport promovišu vrijednosti tolerancije, zajedništva i jednakosti među mladima.


Bajrektarević, profesor u JU Prva srednja škola “Dr. Husein Džanić” Velika Kladuša, objasnio nam je kako je ovaj projekat sufinansiran od strane Ministarstva obrazovanja, sporta i kulture Unsko-sanskog kantona. Ciljnu skupinu činili su učenici Prve srednje škole, Druge srednje škole te Gimnazije Velika Kladuša.
“Kroz ovaj projekat željeli smo da učenici, bez obzira na svoje razlike, shvate važnost tolerancije i jednakosti,” kazao je Bajrektarević.

Projekat pod nazivom “Nedelja sporta i tolerancije” imao je različite aktivnosti u kojima su učestvovali dječaci i djevojčice. Profesor Bajrektarević ističe da je cilj bio stvoriti okruženje u kojem će se svi učenici osjećati jednako, bez obzira na njihove sportske ili intelektualne sposobnosti. “Sport je savršeno sredstvo da pokažemo kako, iako nismo svi isti, možemo stvoriti grupe u kojima su svi jednaki. Na ovaj način želimo kod mladih razviti svijest o važnosti tolerancije,” rekao je.

Na ovom događaju se nisu bilježili rezultati. Golovi, koševi, pa čak ni rezultati štafetnih igara nisu bili važni – svi učesnici su proglašeni pobjednicima. “Vjerujem da je većina razumjela suštinu, a to je ono najvažnije,” zaključio je Bajrektarević.


Bajrektarević je naglasio da su prethodnih godina imali poteškoća u realizaciji sličnih projekata zbog nedostatka sredstava. “Prošle godine nismo uspjeli realizovati sličan projekat, a sredstva koja smo dobili od Vlade Unsko-sanskog kantona su bila simbolična. Ipak, zahvaljujući ovogodišnjoj podršci resornog ministarstva, uspjeli smo u potpunosti realizovati ovaj projekat i organizovati Nedelju sporta i tolerancije,” rekao je, izražavajući zahvalnost ministru Denisu Osmankiću na podršci.

Planovi za budućnost uključuju nastavak ovakvih aktivnosti, sa ciljem da se ovakvi događaji organizuju redovno i da se još više mladih uključi u sport, ali i u projekte koji promovišu pozitivne društvene vrijednosti.


Današnje okupljanje mladih je pokazatelj da sport, osim fizičke aktivnosti, može biti i moćan alat za promicanje važnih društvenih vrijednosti kao što su jednakost, tolerancija i zajedništvo među mladima.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa