MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog o neradnoj nedjelji za radnike u trgovinama

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji uključuje ključnu odredbu da nedjelje i praznici moraju biti neradni dani za zaposlene u trgovini.

Zakon je usvojen sa 69 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih glasova.

Da bi Zakon o unutrašnjoj trgovini stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, zakon je dopunjen amandmanom koji omogućava općinama i gradovima da zatraže izuzeće od odredbi koje propisuju neradnu nedjelju.

Inicijator ovog zakona je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a njegovo usvajanje u Predstavničkom domu došlo je nakon duge javne rasprave.

Podrška Zakonu dolazi od onih koji vjeruju da će poboljšati radne uvjete zaposlenih u trgovini. Nasuprot tome, protivnici smatraju da će rezultirati pogoršanjem radnih uvjeta i negativno utjecati na ekonomiju. Također, postoje mišljenja da je donošenje ovog zakona nužno zbog nedostatka radne snage.

Neki gradovi i općine u Bosni i Hercegovini već su zabranili rad trgovina nedjeljom, dok je u drugim zemljama ova praksa prisutna godinama.

Prema Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH, nedjeljom i praznicima mogu raditi cvjećare, pekare, radnje tradicionalnih i starih obrta, kao i prodajni objekti unutar željezničkih i autobusnih stanica, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih objekata, muzeja, parkova prirode i groblja, kao i drogerije. Također, zakon se bavi i regulacijom internetske trgovine.

Izvor: R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa