MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Bošnjačkom domu kulture u Rijeci održana promocija historijskog romana “HRNJICE”

U Bošnjačkom domu kulture u Rijeci održana je promocija historijskog romana “HRNJICE”, čiji je organizator bila Bošnjačka nacionalna zajednica za Primorsko-goransku županiju. Program je otvorio predsjednik BNZ-a za PGŽ, Ermin Bošnjak Burzić, koji je pozdravio sve prisutne i zamolio ih da odaju počast žrtvama stradalim u poplavama u Bosni i Hercegovini.


Iako je generalni sekretar Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, Davud Mešinović, zbog obaveza izostao, njegov video pregled romana pružio je uvid u značaj ovog djela. U svom video izlaganju napravio je kronološki pregled romana i konstatirao da se radi o kapitalnom djelu suvremene bosansko-hercegovačke književnosti.

Roman “HRNJICE” autora Suada Okanovića inspirisan je bogatom historijom i epskim naslijeđem Cazinske Krajine. Na promociji su se posebno istakli lokalni autori, uključujući Denisa Beganovića i Damira Marasa, koji su kroz svoja djela oslikali duh i tradiciju ovog kraja.

Program je moderirala Bisenija Mušedinović, zastupnica u Federalnom parlamentu, koja je istaknula važnost književnosti u povezivanju ljudi i očuvanju identiteta. Osvrnula se na usmenu narodnu književnost kao neizostavan dio kulturnog naslijeđa.

“Ovom ste organizacijom promocije romana omogućili da književnost povezuje, da ruši granice i da umjetnost bude neraskidiva veza među svima nama. Prema svojoj definiciji za književnost, uvijek kažemo da je to umjetnost čije je glavno sredstvo izražavanja riječ a umjetnost je osjet duše na izazov Božanskog. U riznici književnosti Bosne i Hercegovine posebno mjesto zauzima naša usmena narodna književnost, ona je stvorila likove koji su bili simboli, likove koji su bili heroji, likove koji su simbolizirali našu domovinu i na takav način čuvaju je kao svevremensku od zaborava. Iz riznice ovoga blaga sačuvali smo naše najveće blago a to je naša sevdalinke i naša epska junačka pjesma. Roman HRNJICE djelo je koje je inspirisano i historijom i epskim junaškim naslijeđem. Ovaj roman je treće djelo romanopisca Suada Okanovića a svi njegovi romani posvećeni su i događajima i likovima koje njihov život i životna priča veže za ponosnu Krajinu, vežu za Veliku Kladušu,” istakla je Mušedinović.


Recenciju za ovo djelo potpisuje Denis Beganović, Fikreta Muslić i Ramo Hirkić. Lektor romana je Fikreta Muslić a izdavač je Grafis Cazin.

Prva promocija romana “HRNJICE” održana je u Velikoj Kladuši 26. jula 2024. u Hotelsko-ugostiteljskom i turističkom kompleksu Stari grad Velika Kladuša.

Na samom kraju se autor Okanović zahvalio prisutnima, naglašavajući značaj očuvanja kulture i tradicije za buduće generacije.


Roman “HRNJICE” je rezultat sedmogodišnjeg istraživanja, a njegovo predstavljanje u Rijeci dodatno obogaćuje književnu scenu i doprinosi razumijevanju bogate historije Krajine.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa