MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Druga srednja škola Velika Kladuša obilježila Svjetski dan hrane: „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“

JU “Druga srednja škola Velika Kladuša” i ove godine je obilježila Svjetski dan hrane. Učenici, uz podršku svojih profesora priredili su prezentaciju i degustaciju raznovrsnih jela, uključujući i tradicionalna bosanska jela, posebno pripremljenih za ovu priliku.


Događaj je otvorio direktor škole, Fikret Hadžić, koji je istakao važnost hrane, ne samo na globalnom nivou već i u lokalnoj zajednici.

“Hrana nije samo osnovna ljudska potreba, ona je pravo svakog čovjeka. Važno je da razumijemo ulogu koju hrana ima u zdravlju i razvoju, te da radimo zajedno na osiguravanju dostupnosti i kvaliteta hrane za sve.”

Na izložbenim stolovima našli su se razni specijaliteti, od savremenih jela do tradicionalnih bosanskih delicija, poput pita i raznih slastica. Cilj događaja je bio skrenuti pažnju na ovogodšnju temu “Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost”, čime se istakla važnost hrane kao osnovnog ljudskog prava i njenog značaja u izgradnji zajednice.


Obilježavanjem Svjetskog dana hrane JU Druga srednja škola Velika Kladuša još jednom je pokazala predanost obrazovanju učenika o globalnim izazovima i podizanju svijesti o važnosti solidarnosti i prava na hranu za sve.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. oktobra svake godine, kako bi se naglasila važnost hrane kao jedne od osnovnih ljudskih potreba, ali i ljudskih prava. Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, svaki čovjek ima pravo na hranu, dostojanstven život, slobodu i obrazovanje. Hrana predstavlja treću osnovnu ljudsku potrebu, nakon zraka i vode, a svaki čovjek ima pravo na dostupnost hrane i adekvatnu prehranu. Hrana, odnosno prehrana svakog čovjeka trebala bi biti raznolika, energetski uravnotežena, dostatna za zadovoljenje nutritivnih potreba, dostupna i sigurna, za dobrobit svih nas.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa