Kakao je plod vazdazelenog stabla kakaovca (Theobroma cacao), koji potječe iz tropskih područja Južne Amerike, naročito oko toka rijeke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovnim padavinama, a naročito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine.
Jedan je od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, te se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi slastica. U svom sirovom ili praškastom obliku iznimno je gorak, a sadrži više od 300 različitih tvari koje blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma.
Izvrstan je izvor željeza, mangana, cinka i kroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, osobito polifenola, koji pomlađuju, štite organizam od utjecaja slobodnih radikala te nekih vrsta raka.
5 RAZLOGA ZA UŽIVANJE U KAKAU:
1. Kakao pomaže u regulaciji razine šećera i holesterola u krvi.
2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni pritisak te štiti organizam od bolesti krvožilnog sistema.
3. Potiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se osobito preporučuje njegova konzumacija tokom učenja za ispite ili za vrijeme napornih poslovnih pregovora.
4. Smanjuje negativne posljedice svakodnevnog stresa.
5. Kakao potiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam učinkovito poboljšava raspoloženje.
Imajte na umu da ćete pozitivne učinke ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko sladila da ne izazove šok za organizam.